Op 26 mei verzorgden Jeroen Roelfsema en Mirjam Schuijff van centrum VSP van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) een gastcollege en workshop in het kader van de collegereeks Food Forward aan de Universiteit Utrecht. De cursus is bedoeld voor derdejaars Bachelor studenten plantenbiologie en microbiologie en behandelt onder andere innovaties op het gebied van voedselvoorziening. Innovatieve voedselbronnen zoals genetische gemodificeerde planten, genetisch gemodificeerde bacteriĆ«n en kweekvlees vallen onder Europese regelgeving, richtlijnen die door lidstaten moet worden omgezet in nationale wetgeving (GGO Vergunningverlening | GGO Vergunningverlening). Het eerste deel van het gastcollege behandelde het systeem zoals dat in Nederland is opgezet. Dit omvat de regelgeving, de betrokken instanties zoals ministerie van IenW  Infrastructuur en waterstaat ( Infrastructuur en waterstaat ), Bureau ggo, omgevingsdiensten en de inspectiedienst en de biologische veiligheidsfunctionarissen. In detail werd uitgelegd wat het achterliggende idee is achter risicobeoordeling en hoe dit uitgevoerd moet worden. Daarna is ingegaan op innovaties, het belang van Safe & Sustainable-by-Design, en hoe dit vorm kan krijgen in de (industriĆ«le) biotechnologie. Na de pauze gingen de studenten dieper in op de behandelde onderwerpen, door zelf in groepjes aan de slag te gaan met casussen over gene edited planten, gmo kweekzalm, en in het laboratorium gemaakt kweekvlees. In dit deel kwamen ook de maatschappelijke en ethische zichtpunten aan bod. Aan het eind van het college hebben de groepjes studenten hun bevindingen aan elkaar gepresenteerd.