In 2024 heeft het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verschillende  onderzoeken  gefinancierd om antwoorden te vinden op vragen die voorkomen uit het biotechnologiebeleid van de overheid en de uitvoering ervan. Drie projecten zijn nu afgerond en de onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd op de website van de Rijksoverheid. Hieronder vind je een overzicht van de afgeronde projecten met verwijzingen naar de bijbehorende rapporten. 

Toepassing van de definitie voor genetisch gemodificeerd organisme (ggo) 

Door steeds verdergaande techniekontwikkeling blijkt het ook steeds moeilijker vast te stellen of een biotechnologie-techniek tot een organisme leidt dat aan de ggo definitie voldoet. Deze vaststelling is van belang om te bepalen of het Besluit ggo van toepassing is of niet . 

De onderzoekers inventariseerden via interviews met beleidsuitvoerders uit de Europese lidstaten hoe zij de definitie toepasten, welke knelpunten zij hierbij ondervonden en welke interpretatie zij hadden van de verschillende termen uit de definitie. Om tot conclusie te komen hebben de onderzoekers een groot aantal casussen in detail besproken. 

Het onderzoeksrapport is hier te downloaden: 

https://www.rijksoverheid.nl/documenten/rapporten/2024/11/20/interpretation-of-the-gmo-definition-in-eu-member-states 

Producten afkomstig van een ggo 

Biotechnologie maakt het mogelijk een breed scala aan producten te ontwerpen en te produceren. Behalve een diversiteit aan farmaceutische producten, voedingsingrediënten en cosmeticaproducten zien we regelmatig berichten over geheel nieuwe producten. Denk hierbij aan textielvezels op basis van spinnen rag of verfpigmenten. Het onderzoeksproject richtte zich op een inventarisatie van deze nieuwe productgroepen, of deze met behulp van een ggo geproduceerd werden en of het ggo al dan niet afwezig was in het eindproduct.  

Het onderzoeksrapport is hier te downloaden: Onderzoek naar producten van GGO's | Rapport | Rijksoverheid.nl 

Synthetische genomen 

Met het steeds makkelijker worden van het lezen en schrijven van DNA is ook het ontwerpen en synthetiseren van nieuwe genomen mogelijk. Wat bedoelen we nu precies met een synthetisch genoom en aan welke milieurisico’s moeten we denken bij een organisme met een genoom dat niet meer lijkt op een van nature voorkomend genoom? 

De onderzoekers inventariseerden de stand van zaken op dit terrein van de biotechnologie en pasten de principes van de milieurisicobeoordeling toe om mogelijke risico’s te kunnen duiden.  

Het onderzoeksrapport is hier te downloaden: : Research on Synthetic Genomes | Report | Government.nl