Practicum op school

BioBitsTM is een onderwijskit waarmee de nieuwe generatie kennis kan maken met de interessante wereld van moleculaire en synthetische biologie. Jongeren kunnen met de kit de ‘fundamentele concepten’ van biotechnologie die grote impact gaat hebben op hun toekomst, leren begrijpen.

 Onderzoekers van Harvard, MIT en de Universiteit van Northwestern hebben een onderwijskit ontwikkeld voor op scholen. Aan de hand van drie modules kunnen studenten kennis maken met de basisprincipes van biotechnologie: DNA bevat een genetische boodschap die vertaald kan worden in een specifiek eiwit. En eiwitten kunnen verschillende functies hebben.

De onderzoekers hebben cel inhoud, de ‘biologische machinerie’ uit veilige E. coli bacteriën gehaald en gevriesdroogd in pellets. Wanneer water aan de pellets toegevoegd wordt start de biologische machinerie de vertaalreactie op en wordt een eiwit geproduceerd. Het gemaakte eiwit is een specifiek eiwit dat of fluoresceert, een geur afgeeft (bijv. bananen geur) of een gel vormt. Complexe biologische reacties worden zo inzichtelijk gemaakt aan de hand van zintuigelijke waarnemingen: geur, zicht en gevoel.

Deze kit heeft volgens de onderzoekers het voordeel dat er geen levende cel systemen nodig zijn wat het veiliger maakt. Ook is de kit gebruiksvriendelijk en goedkoop omdat er geen grote, dure apparaten nodig zijn. Verder is er een website in voorbereiding waarop studenten hun resultaten en eventuele nieuwe ideeën kunnen delen.

Reflectie

Met een dergelijke onderwijskit kunnen naast studenten ook leerlingen op jonge leeftijd geïnspireerd worden om een carrière in de biotechnologie te overwegen. Ook zou het aansluiten bij de beweging - democratisering van kennis-, omdat op deze manier complexe materie toegankelijker wordt gemaakt voor een brede doelgroep.

Voordeel van deze onderwijskit is dat er niet gewerkt wordt met levende organismen en er daarom geen aparte toestemming nodig is die wel vereist is voor het werken met genetisch gemodificeerde bacteriën.