Van 09 t/m13 november vindt de 13e editie van de ‘international Genetically Engineered Machine’ (iGEM) wedstrijd plaats in Boston. Ook dit jaar is het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) hier vertegenwoordigd als jurylid en als lid van het biosafety committee.

Ook Nederlandse teams van de universiteiten van Wageningen, Groningen, Delft, Eindhoven, Amsterdam en Utrecht geven acte de préséance . Deze Nederlandse teams waren de afgelopen maanden druk bezig met hun project. Ook dit jaar is de diversiteit aan onderwerpen weer groot; van diagnostische tools voor detectie van resistentie tot bacteriën die chemische stoffen produceren.

Gedurende het project hebben de teams ook actief nagedacht hoe ze veiligheidsaspecten vroegtijdig in het design van hun projecten kunnen verwerken (safe-by-design). Het RIVM vindt het belangrijk en moedigt biotechnologen van de toekomst daarom aan om na te denken over veiligheid tijdens het onderzoek en innovatiefase.

De projectbeschrijvingen van de teams zijn te vinden op hun wiki’s. Of de Nederlandse teams net zo goed presteren als voorgaande jaren weten we na 13 november! To be continued…

IGEM is een internationale studentencompetitie waaraan wereldwijd meer dan 300 teams met meer dan 3000 studenten deelnemen. De teams bedenken met behulp van synthetische biologie oplossingen voor maatschappelijke problemen.