Lakmoestest

De menselijke darmflora bestaat uit vele soorten bacteriën, het microbioom genaamd. De bacteriën dragen bij aan spijsvertering en gezondheid. Maar ook ziekmakende bacteriën kunnen aanwezig zijn. Tot nu toe is duur en technisch onderzoek nodig om de samenstelling van het microbioom te kunnen bepalen. Dat zou in de toekomst nu zo maar met een soort van lakmoespapiertje kunnen.

Om meer kennis te verkrijgen over de samenstelling van het darm microbioom en te begrijpen hoe het microbioom invloed kan hebben op ziekte en gezondheid, zijn nu nog technische en complexe onderzoeken nodig. Veelal worden dan alle DNA-sequenties van de darmflora geanalyseerd om bijvoorbeeld te bepalen welke bacteriesoorten er aanwezig zijn.

Amerikaanse onderzoekers hebben nu een eenvoudigere test ontwikkeld waarmee ze tien verschillende bacteriesoorten kunnen detecteren. Dit resultaat publiceerden ze in het gezaghebbende tijdschrift Nature Communications. De test is vergelijkbaar met een lakmoespapiertje. Maar in plaats van het bepalen van de zuurgraad, bevat in dit geval bevat het papiertje RNA moleculen die specifiek aan unieke RNA sequenties van deze bacteriën kunnen binden. Een positief resultaat wordt zichtbaar gemaakt met een fluorescerend signaal. Voordeel is dat er weinig technische kennis of apparatuur nodig is om snel antwoord te krijgen op de vraag of één van de tien bacteriën in de darmflora aanwezig is.

Deze test bleek ook bruikbaar om te bepalen of de toxine-producerende bacterie Clostridium difficile die darmwand-ontsteking kan veroorzaken, aanwezig is. Deze bacterie veroorzaakt problemen in zorginstellingen waar veel vatbare patiënten aanwezig zijn. Snelle diagnostiek kan dan behulpzaam zijn bij het signaleren en beperken van een uitbraak.

En als laatste toonden de onderzoekers aan dat de test ook ontwikkeld kan worden om ontstekingseiwitten te identificeren die in de menselijke darm kunnen voorkomen. Hiermee blijkt deze testmethode een bruikbaar platform voor detectie van RNA moleculen die specifiek zijn voor een bacterie of eiwit aanwezig in klinische monsters.

Reflectie

Deze diagnostische methode is nog in een vroeg stadium van ontwikkeling. De onderzoekers laten verschillende toepassingsmogelijkheden zien en geven aan dat het basis principe van de test breed inzetbaar is. Voordeel is dat het een goedkope en toegankelijke methode is, die ook buiten onderzoekslaboratoria gebruikt kan worden.